May 5, 2010

милен кръстев.milen krastev

WELCOME TO MILENIA – MILENIA LOVES YOU
(Project Milenotopia 2002-2010) *
Милен Кръстев - творчески позиции
„Проект Миленотопия“


„Проект Миленотопя“ е една Симулация – метод за анализ на системи, които за прекалено сложни за теоритична или формална обработка. Различните нива в „Проект Миленотопя“ са разнообразни експерименти, които провеждам в рамките на този модел, в резултат от което се извлича познание за системата в нейната цялостност. Експерименталният модел е „Миленотопия“ а анализирваната системата е реалното битие.
„Проект Миленотопия“ е с продължителен, сериен характер и се развива във времето, чрез различни подпроекти, които остават в рамките на основния контекст. Тази комплекстност, както и размиването на границите между реалност и фикция са особено важни за проекта. Същевременно симулацията, като способ на художествения израз не е някакъв универсален език, за мене тя е по-скоро инструмент, с чиято помощ мога да изследвам тясната връзка между личните и обществените напрежения и това разбира се не без известна доза критика и самоирония.
Първото което прави впечатление е връзката между моето лично име – Милен и главния термин в проекта – Миленотопия, както и произходните: Миленизмус, Миления, Милени и т.н. Това, ако и да звучи забавно не е просто игра на думи а главният код и вербален базис, които прави симулацията възможна. И така говорим за: страната Миления, нейното население Милените, планинските масиви на Миленитите, Миленско Море. По -индивидуални са мистичните владетели от „старомиленски“ времена Меос Велики и Мегаменмон. Повече дидактика има в идеите на Миленизма а съвсем съвременни са Национален Музеи на Миления (НаМуМи), Интернационалния Миленотопски Институт с факултетите по Милениотика и сравнителна Миленология, както и туристическата агенция М-Турс, продуцентските фирми Миленияфилмс и М-Art, както и реалната личност в която се синтезира всичко това - посланника и културен аташе на Миления – Милен Кръстев.
Несъответствието между неуморимия стремеж към „земен рай“ (съвършенният ред) и постоянния провал на тази утопия в реалността играе важна роля не само в личния живот на индивида, то е оставило и дълбок отпечатък в историята на човечеството. Така възход и падение, както в личен така и обществен план, винаги са били в непосредствена близост. В „Проект Миленотопя“ обръщам внимание на това. Миления напомня с прекрасната си природа на „изгубения рай“ и е обект на човешкият копнеж за място, където всичко е „идеално“ и „съвършенно“. Същевременно обаче нейната историята е обгърната от сенките на опасни и неразбулени тайни. Това се повтаря както в миналото така и в настоящето на Миления. Експозицията с археологически находки на НаМуМи свидетелства за една необикновенно развита култура, по-стара от всичко познато досега, но не дава отговор на спекулативния въпрос: Какво е станало с тази култура, защо е изчезнала, какво се е случило? Така е и в новата история на Миления, която се превъплъщава от нейния посланник. Като репрезентативна личност той се ползва от атрибутите на политическия кич но същевремено го намираме в неочаквани и тъмни ъгли на изложбените пространства, където той прилича повече на заложник отколкото на лидер. В своите пламенни речи той проповядва мир и любов, но думите му имат привкуса на агресия и политическа лудост.
По този начин всеки от подпроектите е едно поле за автономни изледвания. Те са гъвкави, динамични и реагират на различни приблеми в общото изследване, без да губят връзката помежду си в общия контекст на „Проект Миленотопия“.
Милен Кръстев
2010, Касел, Германия

био
Милен Кръстев /1973,Варна/
Образование:
2007-Висше учебно заведение: Kunsthochschule, Kassel (Касел), Германия
Bildende Kunst при професор проф.Урс Люти Urs Luethi)
самостоятелни изложби (селекция):
2009 Milenografitti – Atelierrundgang Kassel (Касел), Германия
2007 Milenia Club - Reopening, MC, Kassel (Касел), Германия
2005 The Shadows of Milenia, Jour Fixe –KHK, Kassel (Касел), Германия
колективни изложби (селекция):
2010 51° 18´ 49´´ N 9° 29´ 51´´ E – Kasseler Kunstverein, Kassel (Касел), Германия
2010 20 ГОДИНИ – Варна
2009 Bulgarian Connection – Galleria Studio44, Genova (Генуа), Италия
2009 Награди за съвременно българско изкуство на М-Тел – Варна
2009 Passage09 – Universal Cube, Leipzig (Лaйпциг), Германия
2008 Arte a Full Festival – Leipzig (Лaйпциг), Германия
2007 „ZELLE“ – Bad Neustadt (Бад Нойщат), Германия
2006 Künstlerfest – Kassel (Касел), Германия
2006 Август в изкуството – Варна
Живее и работи в Касел,Германия и Варна
-=====-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
* - така би трябвало да протече представянето на българският художник Милен Кръстев, базиран в германския град Касел....но.... след изригването на исландския вулкан и настъпилия хаос по летищата в Европа творбата на Милен не успя да пристигне на време. Поради тази причина на снимките забелязвате негови почитатели и приятели да пишат послания върху част от документацията на представянето. "i miss you ", "i`ll be happy to see you again", f**k off the airplaines", "we love you" etc...Обещанието към верните последователи на проекта "Миленотопия" е да представим творбата следварително ...Следете блога за мястото и дата на срещата.
con.tempo team

No comments: